3039 Моника Караиванова Sept. 25, 2023

Любимата билка на Ахил

Знаете ли, че билката бял равнец е известна с качествата си още от времето на древногръцкия герой Ахил?
Всъщност, латинското ѝ наименование Achillea millefolium произлиза именно от митологичния герой Ахил, който е използвал растението, за да лекува както своите рани, така и тези на войниците си!

Растението е известно още и като „дърводелски плевел“, защото е било най-добрият приятел на дърводелците, чиято работа, неизбежно е свързана с рани и прокървявания.

Билката е разпространена из цяла Европа, среща се лесно на множество места и у нас. Когато берете билката, научете и характерните ѝ белези, тъй като лесно може да бъде объркана с неин двойник.

Билка за рани

Белият равнец е всеизвестен със своите ползи върху здравето.
Споменавайки лечение на рани, билката е основна съставка в много мехлеми, работещи по заздравяването на рани още от древността! Това се дължи именно на противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на екстракта от бял равнец!

Билката се използва и при храносмилателни проблеми, включително язви и синдром на раздразненото черво. Това се дължи на съставът и от флавоноиди и алкалоиди, които са съединения, известни с това, че облекчават храносмилателни оплаквания.
Флавоноидите и алкалоидите в чая от бял равнец могат да облекчат симптомите на депресия и тревожност.

Чрез проучванията се научава, че алкалоидите на растителна основа като тези в чая от бял равнец намаляват секрецията на кортикостерон - хормон, който е висок по време на хроничен стрес.

Доказано е, че белият равнец помага при определени мозъчни заболявания, като множествена склероза, Алцхаймер, Паркинсон и енцефаломиелит – възпаление на мозъка и гръбначния мозък, причинено от вирусна инфекция.

Женската билка

Растението е известно и като „женска билка“, защото доказано повлиява менструални болки и кръвотечения, менопауза и дисменорея!

Чаят от бял равнец намалява възпалението на кожата и черния дроб, което може да помогне за лечение на кожни инфекции, признаци на стареене на кожата и неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

И както винаги, колкото и безобидни да ни се струват билките, с някои от тях трябва да се внимава! Белият равнец не трябва да бъде приеман от бременни жени, поради опасност от спонтанен аборт!

Да не се приема и от хора с проблеми с кръвосъсирването или такива, пиещи разредители за кръвта, поради риск от кървене! Именно поради тази причина, билката не се консумира две седмици преди и след извършване на операция!

Разбира се, най-правилното решение е да се консултираме с лекар преди да предприемем каквито и да е мерки, свързани с прием на билки, добавки или лекарства!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Намери лекарство на изгодна цена