773 Моника Караиванова March 12, 2024

Безглутенова диета: мода или необходимост?

Да, тя баба ти цял живот без глутен е яла!“ - навярно сте чували подобни коментари когато споменете нещо за глутена и евентуалните вреди, които нанася на здравето ни?

Наистина ли глутенът може да предизвика заболяване?
Какво изобщо представлява глутенът?

Каква е истината?

Безспорно, ‘’gluten-free’’ диетата или казано с други думи безглутенов начин на живот, е една от най-коментираните теми в днешно време. Смята се, че дори и при хора, които нямат проблем с непоносимостта към въпросното, трябва да го отбягват за по-добро здраве. Дали?

Всъщност, какво е глутенът?

Въпреки че често се смята за едно съединение, глутенът обединява различни видове протеини (проламини), открити в пшеница, ечемик, ръж и др.

Съществуват различни проламини, но всички са свързани и имат подобни структури, и свойства. Основните проламини в пшеницата включват глиадин и глутенин, докато основният в ечемика е хордеин.

Глутеновите протеини - като глутенин и глиадин - са силно еластични, поради което съдържащите глутен зърна са подходящи за приготвяне на хляб и други печива.

Непълното смилане на протеините позволява на пептидите - големи единици аминокиселини, които са градивните елементи на протеините - да преминат през стената на тънките ви черва в останалата част от тялото. Именно това предизвиква имунни реакции, които са показани при редица състояния, свързани с глутена!

Според „световния тренд“, изключването на глутена от менюто Ви може да доведе само ползи за здравето като - отслабване, подобряване на настроението, добър имунитет.

Непоносимост към глутен!

Основните състояния, които свързваме с глутенова нетолерантност са три:
1. Цьолиакия (среща се и с правописа целиакия) - възпалително автоимунно заболяване, причинено както от генетични фактори, така и от фактори на околната среда. Засяга около 1% от населението на света.

Представлява хронично състояние, свързано с консумацията на зърнени храни, съдържащи глутен, при податливи хора. Въпреки че цьолиакията включва много системи в тялото, тя се счита за възпалително заболяване на тънките черва. Увреждат се ентероцитите, покриващи тънките черва, поради което се увреждат червата и много от храните не могат да се абсорбират. Други симптоми или прояви на целиакия включват анемия, остеопороза, неврологични разстройства и кожни заболявания, като дерматит. Все пак много хора с цьолиакия може да нямат никакви симптоми. Единственото лекарство за болестта е пълното изключване на глутен!

2. Алергията към пшеница - тези, които са алергични към пшеница, имат необичаен имунен отговор към специфични протеини в пшеницата и пшеничните продукти. Симптомите могат да варират от леко гадене до тежка, животозастрашаваща анафилаксия (затруднено дишане след поглъщане на пшеница или вдишване на пшенично брашно).

Алергията към пшеницата е различна от целиакия и е възможно да имате и двете състояния.

3. Чувствителността към глутен без целиакия (NCGS) - човек, нямащ нито едно от горните състояния, но все още изпитва чревни неразположения, консумирайки глутен.

Цьолиакия и алергия към пшеница трябва да бъдат изключени, за да се диагностицира NCGS, тъй като симптомите се припокриват при всички тези състояния.

Автоимунно заболяване

Съществуват и твърдения, че консумирането на глутен може да влоши и някои от автоимунните заболявания, а избягването му - точно обратното - да подобри състоянието! Например, Тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит и диабет тип 1 са примери за подобни заболявания! Според проучвания, избягването на глутен при хора с тези заболявания, подобрява цялостното състояние на болестта!

Дали да избягвам глутена, ако не страдам от горе-споменатите болести?
Има няколко теории защо напълно здравите хора да избягват консумацията на глутен, но дали това наистина е вярно, можете да разберете само по един единствен начин:
изключете глутена от диетата си за известно време и наблюдавайте симптомите си - дали ще има подобрение, влошаване или без промяна!

Защо тогава хората, които са здрави, но избягват глутен, се чувстват по-добре?
- това е така, защото в старанието си да избегнем продукти с глутен, ние избягваме консумацията на твърде много преработени храни, където протеинът, всъщност, вирее!

Тези храни не само съдържат глутен, но обикновено са и с високо съдържание на калории, захар и нездравословни мазнини.

Много хора казват, че губят тегло, чувстват се по-малко уморени и имат по-малко болки в ставите при диета без глутен. Вероятно, тези ползи се дължат на изключването на нездравословни храни.

А опасно ли е да спазваме безглутенова диета?

Изключването на пшеница и други съдържащи глутен зърна или продукти няма да причини неблагоприятни последици за здравето, стига тези продукти да бъдат заменени с питателни храни.

Всички хранителни вещества в съдържащите глутен зърна, като витамини от група В, фибри, цинк, желязо и калий, могат лесно да бъдат заменени чрез спазване на добре оформена диета, базирана на пълноценни храни - зеленчуци, плодове, здравословни мазнини и хранителни източници на протеини.

Храни, съдържащи глутен: различни зърнени култури (пшеница, ечемик, ръж, спелта, булгур, лимец и др.)
Преработени зърнени храни (хляб, бисквити, паста, юфка, сладкиши, заместители на месо и др.)
Други (сосове и дресинги, чипс, бира, някои видове алкохол). Нещо повече - много търговски предприятия за храни споделят оборудване за приготвяне - с храни, съдържащи глутен. По този начин, дори ако една храна по своята същност не съдържа глутен, тя може да бъде замърсена с глутен по време на обработката!

Каква безглутенова храна да консумираме?

Голям набор от храни са естествено безглутенови, например пресни плодове и зеленчуци, повечето непреработени или пресни животински меса, и морски дарове, много мазнини и масла, и др. Млечните храни, които сами по себе си не са ароматизирани, допълнително овкусени и прочие, също не съдържат глутен.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена